Handleidingen

Zelfmontage Vlonder

Terrassen en ondergrond

De soort ondergrond van uw terras is belangrijk. Bij oude ingeklonken grond, waar geen beweging of verzakking meer te verwachten is, volstaat u met bijvoorbeeld een laag split of betonstenen als steunpunt voor een stabiele ondergrond. Ook een oud stenen-of tegelterras behoeft weinig voorbereiding. Bij een zachte, instabiele ondergrond is daarentegen een vorstvast betonfundament.

Terrassen op hoogte

Balkons en terrassen met meer dan 60 cm hoogteverschil ten opzichte van de ondergrond gelden als statisch bouwwerk, terrassen op hoogte dienen volgens officiële, professionele richtlijnen gemonteerd te worden. Dat betekent onder andere dat voor geen van beide terrassoorten WPC of thermisch gemodificeerde planken gebruikt kunnen worden. Bij deze producten ontbreekt het momenteel nog aan ervaringcijfers. Bij verhoogde terrassen vanaf 50 of 100 cm (afhankelijk per land/provincie) dient men een valbeveiliging van minimaal 90 cm hoog te plaatsen, bijvoorbeeld een hardhouten balustrade of hek.

Dikte van de plank Afstand onderbalken

19 mm 45 cm
21 mm 50 cm
25 mm 60 cm
28 mm 65 cm
35 mm 80 cm
45 mm 90 cm

Stabiele onderconstructie

Zorgt u voor een vlakke ondergrond , afgedekt met worteldoek zodat onkruid geen kans heeft. Leg dan de steunpunten voor de hardhouten onderbalken: Bij een vlakke ondergrond volstaan stoeptegels of betontegels (25 x 25 x 5 cm). Bij een oneffen ondergrond: maak de onderconstructie vlak middels beton of in hoogte verstelbare vloer- dragers. Plaats op de tegels rubberen onderleggers. Deze zorgen voor geluiddemping en verhogen de
levensduur van het terras door een verbeterde waterafvoer. Ook geschikt voor het creëren van het afschot voor een nog betere waterafvoer in de profielrichting van de planken.

Leg daarop de onderbalken op de juiste afstand(zie tabel). Belangrijk is dat uw terras onder afschot met 1-2% verval in de profielrichting gelegd wordt. Zo voorkomt u dat er water op uw terras blijft staan.
Ga nu verder met leggen van terrasplanken .

Leggen van de terrasplanken

Plan voldoende voegafstand in tussen de planken: 3-5 mm bij aan de lucht gedroogd hout, 6-8 mm bij kunstmatig gedroogd hout.Houdt er rekening mee dat planken vaak al nagedroogd zijn. Bij een factuurmaat van 145 mm breed, kan het zijn dat de geleverde maat bijvoorbeeld 141 mm is. De berekening van de juiste voegafstand is dan als volgt: 145-141 = 4 mm. Tel bij deze 4 mm de 3-5 mm voor aan de lucht gedroogd hout of de 6-8 mm voor het kunstmatig gedroogd hout op. Deze voeg-afstand is om te voorkomen dat de planken bij uitzetting gaan vervormen doordat ze tegen elkaar aan worden gedrukt. Vraag bij twijfel uw dealer naar de juiste voegafstand voor uw terrasplanken.

Gebruik korte lengtes voor een snelle en makkelijke montage. Lange lengtes hebben eerder de neiging te vervormen. Met spanbanden of door vooraf schroeven in de buitenste stroken te plaatsen (info bij uw dealer)
kunt u echter lichte vervorming makkelijk oplossen.

Zorg voor voldoende afstand tussen het terras en aangrenzende gebouwen (minstens 15
mm). Zo vermindert u vuiligheid door opspattend water of uitgebloede inhoudsstoffen van het hout.

Wanneer er onderlinge verschillen in plankbreedte optreden, lijnt u de kopse kanten van de planken altijd gecentreerd tegenover elkaar uit. Tussen de planken houdt u een kopse voegafstand van 3 mm aan.
Dit is het meest esthetisch. Ook is het aan te bevelen de kopse kanten te behandelen tegen kopscheuren. Gebruik hiervoor de Felix Clercx Kopkantsealer .

Voor een advies op maat kunt u altijd even langskomen op onze loods waar we u alles kunnen uitleggen.